Στη Λουκανία, οι ντόπιοι αναφέρουν αυτές τις πικάντικες, αρωματικές πιπεριές ως cruschi και τις προσθέτουν σε όλα τα πιάτα, ενώ τις απολαμβάνουν και ως ορεκτικό, σαν φρυγανισμένους ξηρούς καρπούς. Αυτές οι αρωματικές πιπεριές δίνουν μια νέα πολύπλοκη νότα στα κοκκινιστά και ψητά κρέατα και στα ζυμαρικά, καθώς και στα αυγά.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Αποξηραμένες πιπεριές (95%), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι.
Η αποξήρανση των λαχανικών, από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης των τροφίμων καλύπτει την επιθυμία να έχουμε όλο το χρόνο τροφές με καλή θρεπτική ποιότητα και χωρίς διάφορα πρόσθετα. Η εξαγωγή του νερού, έως και το 90% αυτού που υπάρχει στα τρόφιμα, επιτρέπει τη διατήρηση βιταμινών, μετάλλων, οργανικών ενώσεων χωρίς να αλλοιώνεται, για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε θερμίδες ή η γεύση.